Sunday, February 13, 2011

Rozhovor: Petr Mach

29. a 30. ledna jsem přes Facebook udělal rozhovor s Ing. Petrem Machem, PhD., českým liberálním ekonomem a zakladatelem a předsedou pravicové politické strany Strana svobodných občanů. Toto představuje zeditovanou verzi našeho rozhovoru, ve kterém jsem se pana Macha ptal na filozofii, ekonomii, politologii, EU a globální oteplování.

Filozofie                                                      D.T.: Jak se stavíte k filozofickému směru utilitarismus?
P.M.: Tak to teda fakt nevím. Nejsem expert na filosofii. Zastávám filosofický přístup minimálního zasahování státu do života lidí, ale neumím vést debatu o utilitarismu.


D.T.: Nemyslíte, že je to důležité? Sociální stát zcela jistě vede k vyššímu agregátnímu užitku než laissez-faire.
P.M.: Jak víte, že když mi stát vezme dvě koruny a dá je někomu jinému, že se agregátní užitek zvýší??


D.T.: Pokud to dá chudšímu, tak obecné pravidlo podle mě je, že se agregátní užitek zvýší. Myslím, že to vychází z podstaty lidskosti. Že první se snažíme uspokojit naše prvotní potřeby - dýchat, jíst, pít... a až potom ty vyšší, jako je např. "potřeba" mít prostorný dům. Z toho plyne, že uspokojení primárních potřeb nám dá více užitku než uspokojení těch sekundárních (v případě, že nemáme ani jedno). Shodou okolností je uspokojování těch primárních potřeb levnější než těch sekundárních - je levnější člověka nakrmit, než mu koupit Ferrari. Pokud je užitek meziosobně srovnatelný, pak z toho (minimálně teoreticky) plyne, že se vyplatí boháčovi vzít nějakou tu korunu a dát ji chudému spoluobčanovi. Samozřejmě to neplatí vždy, ale ve většině případů chudý dvě koruny využije pro větší užitek než bohatý.
P.M.: Nesouhlasím s tím. Tvrdím, že užitek je subjektivní. Řekněme, že mít notebook a být připojen k internetu - a moci chatovat hodinu o filosofii, mě stojí 30 korun. Řekněme, že by mi stát těchto třicet korun vzal a dal je nějakému chudému člověku, a ten by si za ně koupil řekněme další pivo. Jak víte, že můj užitek z chatování je menší než jeho užitek z piva? Takže já z teorie užitku nedokážu vyvodit, že přerozdělovací stát je lepší než laissez faire.


D.T.: Myslíte si tedy, že užitek není meziosobně srovnatelný? Že se v žádným případě nedá říct, že někdo má něco RADŠI než někdo jiný (tedy že mu to dává větší užitek) nebo třeba že je jeden šťastnější než druhý?
P.M.: Řekl bych, že užitek není meziosobně srovnatelný: Kdybyste se pokusil srovnat užitky dvou lidí, narazíte na to, že s vaším "objektivním" hodnocením nebude někdo souhlasit. Pak budete muset určit arbitra - diktátora, jehož výklad bude svatý. To je podle mě cesta do pekel. Pokud jde o užitek dvou lidí, máme jen jednu jistotu: Že jejich agregátní užitek se zvýší dobrovolnou směnou. Kdyby dobrovolná směna neměla zvýšit užitek obou, neuskuteční ji. To je zázrak směny. Krádež nebo státní přerozdělování jen snižuje užitek jednoho a zvyšuje užitek druhého.


D.T.: Co je tedy pro vás cíl politickoekonomického systému? Maximální svoboda?
P.M.: Jasně že cílem je pro mě svoboda. Když zvolíme jiný cíl, bude dosahován na úkor svobody.


D.T.: Proč pak neuznáváte anarchii?
P.M.: Anarchie není svoboda. Anarchie je absence práva. Svoboda je slučitelná se státem, který jen garantuje právo a spravedlnost.


D.T.: Co říkáte na marxistické pojetí spravedlnosti? Tedy že není spravedlivé, aby jeden měl více než druhý, protože jeho větší bohatství je pouze výsledek vrozených vlastností (inteligence, píle, paměť, socální schopnosti…) nebo okolností; přitom ani vrozené vlastnosti ani okolnosti snad nejsou věci, které bychom měli odměňovat větším užitkem.
P.M.: Život není spravedlivý. Někdo se rodí s talentem, někdo se rodí do válečných konfliktů, někdo do bohatství. Kdyby ale chtěl někdo tyto nespravedlnostiu napravovat přerozdělováním, vzniknou jen nové nespravedlnosti. Nezajistíme, že všichni budou stejní. Můžeme ale zajistit, že nikomu nebude bráněno usilovat o vlastní štěstí. To zajistíme svobodou. A svoboda v mnoha případech zajistí, že chudý synek se dopracuje na uznávaného vědce nebo podnikatele. Snaha srovnat vrozené vlastnosti znamená potlačování svobody, znamená v extrémním případě komunismus.


Ekonomie
D.T.: Vy jste stoupenec rakouské školy ekonomie. Zajímá mě, co říkáte na některé podle mého názrou nedostatky této teorie. Např. to, že bez státní intervence bude docházet k ekonomickým monopolům.
P.M.: To psal už Lenin ve své knize "Imperialismus jako poslední stádium kapitalismu", že volný trh vedek k monopolům. Ono to tak ale není. Když nebudeme klást umělé překážky ke vstupu na trh, bude konkurence blahodárně působit. Vždy to vypadá, že už už má někdo monopol, ale když nastaví své ceny moc vysoko, vytvoří tím pobídku pro vstup konkurence. Získat určitou monopolní sílu je samozřejmě snem každého podnikatele, je to určitá hnací síla. Ale bez státního zásahu nikdo skutečný monopol nezíská. Takže bych zrušil i úřady typu Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Umí-li někdo mít vysoký podíl na trhu, nechť ho má. Chtělí-li dvě firmy zfúzovat, nechť zfúzují. Kdyby např. firma Student Agency, která provozuje autobusovou dopravu mezi Prahou a Brnem moc zdražila, vynoří se konkurence. Tak mi nevadí, jestli jezdí jediná. Nepovažuji to za škodlivý monopol.


D.T.: Ale ne vždy existuje dokonalá konkurence. Nejvíce to platí o občas obrovské bariéře k vstupu na trh, obzvlášť pokud se konkurenti zfúzují. Pokud se spojí 10 největších telefonických společností do jedné (což se každé z nich vyplatí), tak si budou moci nastavit jakékoliv ceny, protože nikdo nebude mít několik miliard dolarů si sám vybudovat vedení a začít soutěžit. A i kdyby měl, tak se mu stejně vyplatí se k těm 10 společnostem připojit, než s nimi soutěžit. Jinými slovy, konkurence není pro firmy Paretovo optimum, takže je to velmi nestabilní.
P.M.: Nebál bych se toho. Strach z monopolu nestojí za ty regulace. Monopol nenastavuje libovolnou cenu, ale cenu, která mu maximalizuje zisk. Musí tedy respektovat to, že poptávka je klesající funkcí ceny. Kdyby účtovali moc velké ceny, budou lidé o to více chatovat a skypovat. Pijatelné ceny udržuje nejen konkurence mezi jednotlivými operátory, ale i konkurence mezi telefonováním a jinými formami komunikace.


D.T.: Dobře, možná to byl špatný příklad. Co takhle 100 největších producentů jídla, a to jakéhokoliv? Jinými slovy, co když konkurence pro dané odvětví neexistuje?
P.M.: Rakouská škola popisuje konkurenci jako proces. Každý v něm chce co nejlépe uspět. Někomu vyjde výhodnější fúze, někomu samostatný postup. Fúze nebo akvizice není vždy nejvýhodnější řešení. Hypotéza, že vše směřuje ke koncentraci, se neprokázala jako platná. Na trhu existuje řada konkurenčních strategií.


D.T.: Co si myslíte o problematice vzrůstajících příjmových nerovností bez přerozdělování? Bohatí mají kapitál, který jim bude dále vynášet ještě více peněz, zatímco chudí kapitál nemají, takže zůstanou chudí. Toto potvrzuje i vzrůstající příjmové nerovnosti ve státech, které se stávají ekonomicky liberálnější (namátkou třeba Čína).
P.M.: Lakshmi Mittal je příkladem chlápka, který se stal miliardářem a začínal jako chudý. Miliony takových příkladů jsou i v Číně. Bohatne ten, kdo umí kapitál nejlépe zhodnotit. Důležité je ale si uvědomit, že v kapitalismu (bez státních privilegií) nebohatne boháč na úkor chudáka. Jak jsem řekl výše, každý svobodný kontrakt, včetně všech investic, je výhodný pro obě strany. Ekonomický růst, ze kterého mají prospěch i nejchudší, dosáhnete spíš, když kapitál kapitalistům necháte, aby jej co nejlépe využili, než když jim ho vezmete a přerozdělíte chudým. To neznamená, že každý kapitalista hospodaří dobře. Někteří kapitál prohýří a jejich potomci pak nebudou mít zas nic. To je ale jejich smůla.


D.T.: Dobře, ale Lakshmi Mittal chodit do státní školy, která kdyby neexistovala, tak on by se neprosadil. Vy chcete zrušit jak státní školy, tak povinnou školní docházku. Nepovede tohle k ještě větší nerovnosti? Nejenom, že chudí budou mít menší šanci se prosadit, ale takhle bez bohatých rodičů nebudou mít dá se říct žádnou šanci, pokud jim rodiče od malička budou přikazovat pracovat na poli, protože na školu nejsou peníze. Co myslíte?
P.M.: Myslím, že je dost běžné i v nejchudších rodinách, že rodiče chtějí dětem zajistit vzdělání, považují to za dobrou investici a snaží se nejchytřejšímu potomkovi zajistit vzdělání na úkor ostatních potřeb rodiny. Jen bych upřesnil, že Svobodní nechtějí rušit povinnou školní docházku, jen chceme, aby základka měla osm tříd místo devíti. A aby si lidé platili vysokou školu - což by se vám mělo líbit - aby chudí nedotovali vzdělání bohatých.


D.T.: Vy jste ale řekl, že "Svoboda je slučitelná se státem, který jen garantuje právo a spravedlnost." Proč by tedy měla existovat povinná školní docházka? Není to odklonění od vašeho cíle? Není to útok na lidskou svobodu?
P.M.: Řekl bych to tak, že snížení povinné docházky na 8 let je přiblížení k cíli. Jedna věc je politický program, druhá věc je politická filosofie. Pokud jde o politickou filosofii, tak povinná školní docházka je omezením svobody stejně jako povinné zdravotní pojištění nebo povinné důchodové spoření.


D.T.: Dobře. Mně ale přijde nespravedlivé, aby osud člověka byl do takové míry určen něčím, co sám neovlivní - tedy bohatstvím popř. chováním rodičů. Přece jenom kdyby všechny školy byly soukromé organizace, tak by i za předpokladu opravdu minimální sazby 100 Kč na den stálo školné 2000 Kč měsíčně. Dokážu si představit, že někteří rodiče své dítě do školy nepošlou, ať už je to z jakéhokoliv důvodu (kterých je bezpochyby nespočet). Nemělo by vzdělání, tedy jakási šance k úspěchu, být právo každého člověka, stejně jako třeba právo nebýt bit rodičemi?
P.M.: Školné na obecní venkovské škole, kde by bylo ve třídě 25 dětí bych za 4-hodinový den odhadl spíš na 50 korun denně... Ale nemá asi smysl teď odhadovat, kolik by asi stálo školné. Školné teď lidé platí skrytě, v daních. Ve svobodném státě by příjmy lidí byly zhruba dvojnásobné - dnes stát bere lidem (i chudým) na různých daních přes polovinu výdělku. Když je něco placené z daní a je to pro lidi "zdarma", pak to vede k misalokaci zdrojů - lidé třeba do 25 let studují kulturologii, která jim bude nejspíš na nic. Většina lidí na otázku: "A vy byste ve svobodném státě neposílal děti do školy, neplatil si zdravotní a důchodové pojištění?" odpoví: "Já ano, ale ostatní ne". Lidé mají špatný úsudek o druhých. Většina rodičů chce opravdu pro své děti to nejlepší, i když jim občas dají pohlavek.



D.T.: Misalokace zdrojů - pravda, otázka ale je, jestli takto nedojde k ještě větší misalokaci "zdrojů" - že někteří chudí chytří budou dělat ty nejnižší profese, jenom protože nemají žádné vzdělání... Zajímalo by mě, z jakých důvodů se přikláníte k rakouské škole a v čem vidíte chyby Keynesiánství.
P.M.: Keynesiánství stojí na myšlence, že stát může napravovat chování lidí - prostřednictvím fiskální nebo měnové politiky. Rakouská škola stojí na myšlence, že informace nutné pro dobrou alokaci zdrojů jsou rozptýlené mezi miliony lidmi a žádný centrální úřad je nemůže shromáždit. Podle rakouské školy je proto hospodářský cyklus (recese) způsoben spíš chybným státním zásahem, než chybným konáním milionů lidí, které by mohl vykompezovat chytrý krok centrálních byrokratů.


D.T.: Přesně tak, celá rakouská škola stojí na předpokladu, že člověk se chová racionálně. Je tomu opravdu tak? Čím dál více zjišťujeme, že racionální nejsme - viz např. Predictably Irrational od pana Arielyho. Není tedy na čase přehodnotit náš současný ekonomický systém a zahrnout do něj tyto poznatky, než jít opačným směrem, jak radíte vy?
P.M.: Rakouská škola nestojí nezbytně na předpokladu racionality lidí. Lidé chybují nebo se někdy chovají iracionálně. Ale zatímco chyba jednotlivce ohledně vlastní investice má dopad na něj a jeho bezprostřední okolí, případná chyba vlády, která rozhoduje o alokaci procent HDP může být pro ekonomiku fatální. Arieliho knížku jsem četl, přišla mi zábavná, ale nevyvrací základní ekonomii. Pokud si člověk "iracionálně" objedná při posezení s přáteli dražší pivo, které chutná stejně jako levné a vsugeruje si, že drahé pivo je lepší, může to být "racionální" svým způsobem. Je to zkrátka zas o subjektivitě užitku.

D.T.: Co si myslíte o matematice v ekonomii? Proč jsou výpočty v Keynesiánství mylné (např. v Obecné teorii) a proč není rakouská škola dokázána matematicky?
P.M.: Matematické vzorce nedokážou popsat nabídku a poptávku, v tom se Keynes mýlil. Je prostě blbost, že by spotřeba byla rovna kladnému C plus 0<a<1 krát příjem.

D.T.: Mises o své metodě napsal: "its statements and propositions are not derived from experience... They are not subject to verification or falsification on the ground of experience and facts." Tímto popřel jakoukoliv falzifikaci na bázi empirických důkazů. Souhlasíte s ním?
P.M.: Souhlasím s tím, že v ekonomii je přednostní logika, pochopení procesu. Ekonomie se trochu zvrhla v tom, že za empirické důkazy považuje statistické testování ekonometrických, často lineárních, rovnic. Když ekonomovi vyjde, že veličina X je z 90% vysvětlena pohybem veličin A,B,C..., považuje to za důkaz, pokud to tak vychází 90% shoda na datech nějaké časové řady. Za deset let ale může být vše jinak, pokud hypotéza nebyla dostatečně postavena na ekonomické logice. Jsem velkým odpůrcem takovéto ekonometrie. (Mimochodem, tento nešvar do značné míry přejala klimatologie, která stejným "ekonometrickým" způsobem predikuje teplotu v závislosti na CO2...)

Politologie
D.T.: Věříte v demokracii? Pokud ano, nemyslíte si, že demokracie a vaše představa státu nejsou slučitelné, protože chudší většina si vždy navolí zdanění bohatých, důchod, podporu v nezaměstnanosti a další sociální prvky?
P.M.: Existuje několik důvodů, proč se chudší většině nemusí vyplatit přehlasovat a zdanit ve svůj prospěch bohatší menšinu: a) existují náklady přerozdělování (daňový a rozdělovací aparát) - takže v součtu se lidem vrací méně, než kolik vláda vybírá. b) přerozdělování zpomaluje ekonomiku, takže se i chudým může vyplatit nechat peníze kapitalistům. c) existuje mezinárodní daňová konkurence a bohatí mohou odcházet za nižším zdaněním za hranice. Věřím proto, že lze nakonec přesvědčit většinu o tom, že politika založená na principech laissez faire je prospěšná. Věřím, že demokracie je dobrým způsobem spravování věcí veřejných, ale ještě důležitější je konkurence. Existence konkurujících si jurisdikcí je důležitější než demokracie. Singapur a Liechtenštejnsko jsou příklady malých států, které ukazují, že pro prosperitu a svobodu je důležitější konkurence právních řádů než demokracie.

D.T.: Konkurující si jurisdikce? Konkurence právních řádů? Co přesně tím myslíte?
P.M.: Konkurence jurisdikcí znamená, že si člověk může vybrat jiný právní řád. Např. že Němec může emigrovat do Liechtenštejnska nebo Švýcarska, pokud mu zákony v Německu vadí. Omezování této konkurence, rozmanitosti, považuji za hlavní vadu Evropské unie. Regulace jsou uvalovány stejné na 500 milionů lidí, lidé ztrácí postupně možnosti volby, vše se stává stejné, není možné pokusit se mít lepší zákony. Všichni např. musí zakázat žárovky nebo podporovat biopaliva, protože je to nařizuje směrnice EU.

D.T.: Myslíte si, že konkurence má vždy příznivé efekty? Např. jeden z důvodů, proč krize 30. let zasáhla Evropu tak silně, bylo to, že si evropské státy navzájem uvalily vysoká cla a další omezení obchodu, což byl výsledek jejich konkurence a čin, kterému EU v současnosti úspěšně zabraňuje. Stejně tak soutěživí národní státy vedou k nižší kooperaci mezi vědci a firmami z různých zemích...
P.M.: Souhlasím s Vámi. Konkurence není ZÁRUKOU šťastné budoucnosti. Ale je to důležitá pojistka, jedna říše znamená obrovské riziko, že začne rozhodovat špatně, že nebude řízena osvícenou vládou.

Evropská unie
D.T.: Myslíte si, že něco jako svaz evropských států by vůbec měl existovat, ať už v jakékoliv formě? Pokud ano, v jaké?
P.M.: Vzorem vhodné spolupráce je pro mě EFTA (European Free Trade Association). Je to nebyrokratické uskupení zemí, které sdílí ideu volného obchodu, nepotřebují jedna druhé něco vnucovat nebo přerozdělovat peníze.

D.T.: Takže ale uznáváte potřebu existence nějaké nadnárodní organizace, která bude koordinovat jednotlivé státy? Myslím, že globální oteplování je pro státy vězňovo dilema - zatímco všichni se shodnou, že je potřeba s tím něco dělat, tak s tím žádný stát nic nedělá, protože by byl vůči ostatním v nevýhodě. Není na případy jako je tohle potřeba nadnárodní organizace, kde se státy můžou domluvit a sjednat stejná pravidla pro všechny?
P.M.: Někdy je koordinace dobrá - ale musí být vždy na dobrovolné bázi. EFTA je koordinací v podobě bezcelního obchodu. WTO je pokusem o globální dohodu na snižování cel. Kyotský protokol byl pokusem o globální dohodu na snižování emisí CO2, EU to dotáhla do prapodivného systému ETS (dnes proslaveného hacknutými povolenkami). Rozdíl je evidentní. Ke Kyotu jsme přistoupili dobrovolně (bylo pro nás výhodné, plnili jsme podmínky apriori, bylo jasné, že nám Japonci budou platit v podstatě za nic). Naproti tomu ETS je od EU a je pro nás povinné. Ano, existuje riziko, které popisujete. Ale připusťme na okamžik, že Kyotský protokol byl založen na mylných východiscích. Pak je dobře, že mohly zůstat země jako Čína, které se k němu nepřipojily.

Globální oteplování
D.T.: S tím souvisí i nejspíš poslední otázka - proč odmítáte lidstvem způsobené globální oteplování? Já zastávám názor, že pokud se sám nestanu klimatologem (což se opravdu nestanu), tak nikdy nebudu mít dostatek informací a znalostí jako profesionální klimatologové, kteří se tomuto věnují desítky let. Proto mi nezbývá než se řídit vědeckým konsenzem. Myslíte si, že máte dostatečnou kvalifikaci tyto věci posuzovat?
P.M.: Jedna věc je hypotéza o vlivu člověka na teplotu. Někdo se k ní přiklání, někdo ne. Druhá otázka je, jestli je změna teploty prospěšná nebo škodlivá. Třetí otázka je, za jakou cenu lze vývoj teploty ovlivnit. A pokud to má být docíleno pomocí zákonů, pomocí regulací a omezení svobody, pak je to otázka navýsost politická. To přeci klimatolog neřeší. Ten jen zkoumá příčiny a následky. Nezkoumá za jakou cenu lze vývoj ovlivnit. Takže ekonom i politik má k tomuto tématu co říkat. Je neodpovědné odvolávat se jen na konsensus klimatologů a vyvodit z toho podporu solárních elektráren, biopaliv, rtuťových zářivek a zateplování.

D.T.: Ano, ale vy, pokud se nemýlím, přímo odmítáte vliv člověka na klima. Říkáte tedy, že i kdyby globální oteplování bylo způsobené člověkem, tak se nemají prosazovat žádné regulace, má se všechno nechat pouze na zákazníkovi?
P.M.: Já nevím, jaký je vliv člověka na klima. Jen si myslím, že zákazem žárovek ho nezměníme ani o píď.

D.T.: Dobře - žárovky jsou jedna věc, co ale třeba dotování obnovitelné energie? Přece jenom trhy jsou postaveny na lidském životě - to, co se stane po smrti současné generace trhy nezajímá, protože současní kapitalisti z toho nebudou mít zisk. Není proto nezodpovědné nezavádět žádná pravidla a nechat společnost takto vydrancovat přírodní zdroje a při tom zničit naší planetu?
P.M.: Nemám strach o budoucí generace pokud jde o přírodní zdroje. Oni jistě přijdou na to, jak využít zdroje, o kterých my ani netušíme. Kdyby generace před námi šetřily pro nás uhlí a břidlici, nedávalo by to žádný smysl. Pozdější generace objevily ropu či uran. Spíš to uděláme příštím generacím těžší, pokud teď budeme utrácet peníze za něco, co není konkurenceschopné.


D.T.: Dobře. Chtěl bych vám poděkovat za rozhovor; vím, že se to celkem protáhlo a o to víc si to od vás cením.
P.M.: Díky. Bylo zajímavé si s Vámi povídat. Petr.


Závěr
Tady náš rozhovor bohužel skončil, přestože mám ještě spoustu otázek. Především ohledně politické filozofie v praxi (jestli něco takového vůbec existuje) - Jaké by byly daně? Pokud se stát skládá pouze z justice a policie/armády, tak na co by byla demokracie? Co všechno by se volilo? Bylo by volební právo nějak omezeno nebo jako doposud? Dal by nějakou možnost lidem změnit systém, kdyby se laissez faire neosvědčil - a pokud ano, tak jak, když by neexistovala vláda? S tím souvisí i další otázka - jak moc si je pan Mach jistý svými myšlenky? Ví je nebo si je myslí? Když někdo nesouhlasí, tak je to člověk se svým právoplatným a respektovaným názorem, nebo člověk, který tomu nerozumí? A potom také dojít s tou filozofií k nějakému závěru, což mi zde trochu chybělo - pan Mach řekl, že ideální etický rámec je pro něj svoboda - podle mě jakási obdoba utilitarismu, kde užitek není štěstí, ale svoboda - ale neřekl například, jestli i podle (klasické definice) utilitarismu je laissez faire ideální. A poté empirické důkazy - kde to fungovalo, kde to nefungovalo, proč skandinávské sociální státy (s výjimkou Švédska) pořád postupujou v žebříčku nominálního HDP na osobu - na to jsem se ho ptal, ale došlo k nedorozumění a Petr Mach mi mojí vinou odpověděl na jinou otázku. Dále by šlo zapojit teorii her - krásný to nástroj - a matematickou optimalizaci a polemizovat o tom, jestli nám lokální maxima na všech pozicích (tedy, za předpokladu lidské racionality, že každý člověk bude dělat to, co je pro něj nejlepší) zajistí globální maximum (viz Problém obchodního cestujícího). Doufám, že odpovědi na tyto otázky někdy najdu, ať už z úst (přesněji řečeno facebookových zpráv) Petra Macha, jiného člena Svobodných, nebo úplně odjinud.

Celkově vzato mě Mach přesvědčil o tom, že je potřeba plný laissez faire minimálně vyzkoušet - já totiž na rozdíl od Misese empirické důkazy uznávám. Je podle mě moc těžké dělat předpovědi o stavu společnost v politickoekonomickém systému, který (pokud vím) ještě nikdy nebyl nikde plně aplikován, když se ekonomové neshodnou ani na ekonomické předpovědi na příští měsíc. Pořád však s Machem v lecčem nesouhlasím, např. v celkem zásadní otázce školství, kde rakouská škola podle mě nefunguje, protože v tomto případě rozhodnutí (o tom jestli chodit nebo nechodit do školy) nedělá člověk sám za sebe. Když rodiče chytrému dítěti zakážou chodit do školy, tak je to pro to dítě nespravedlivé i v rakouském pojetí spravedlnosti. V jiných věcech s ním souhlasím, např. v mnohých sociálních dávkách, ve státním zdravotnictví a v důchodu - podle mě by to opravdu fungovat mohlo. Vznikly by soukromé charity pro spoluobčany, které by si navzájem konkurovaly v kvalitě a efektivitě zprostředkované pomoci podobně jako mezinárodní charity dnes; každý by si platil vlastní zdravotní pojištění, a pokud ne, tak by to byla pouze a jenom jeho smůla. V jiných věcech si nejsem přesně jist - především ve sporu mezi Keynesiánství a rakouskou školou, čemuž ještě dlouho nebudu plně rozumět, ale v otázce, jestli laissez faire vede ke koncentraci kapitálu, což by se projevilo jak klesnutím ekonomické soutěže až monopolem, tak většími příjmovými nerovnostmi. Tyto věci odkládám na později; nejlépe na vysokou školu.

Co si o tom všem myslíte vy? 

71 comments:

  1. Skvělá práce, chytré a zajimavé otazky.

    ReplyDelete
  2. Hlavně chytré a zajímavé odpovědi

    ReplyDelete
  3. Je malej zázrak, že jsme se dočkali v politice (sic!) takhle výjimečnýho člověka, který hájí svobodu, (ať už se v detailech shodneme nebo ne) ne jen tak zbůhdarma, ale promyšleně, jednodušše, logicky. Díky za Macha, díky za článek!

    ReplyDelete
  4. Velmi dobrý rozhovor! Škoda, že je tak krátký, mnoho témat by si zasloužilo větší prostor.

    ReplyDelete
  5. Poprvé v životě vidim fakt dobře připravenýho novináře.Moc pěkný, "žádná show, ale hodně velká go".
    Narozdíl od ostatních médii, který jdou naopak cestou velké show a žádné go :(

    ReplyDelete
  6. Nesouhlasím hned s druhou odpovědí - srovnáváte nesrovnatelné. Když oželíte hodinu chatování a dáte najíst někomu, kdo nemá ani na jídlo, není schopen si na ně vydělat(všichni to prostě neumí), je lepší mu těch vašich třicet korun dát, než čekat, že vás okrade(a třeba i zabije), aby se najedl. Ten kdo nic nemá, nemá žádné zábrany v tom aby vás obral o váš majetek. Nějaká míra solidarity ve společnosti je třeba. Nesmí se to ale přehánět, důležité je najít onu míru a motivaci každého jednotlivce k zodpovědnosti za svůj život. Myslím, že důležitá je všeobecná podpora vzdělání a motivace k práci. Zdá se mi taky, že přeceňujete konkurenci na úkor synergie. Spolupráce zmůže víc jak snaha o "zisk" na úkor ostatních. Maximální svoboda rozhodně není univerzální řešení, může to být ale v dnešní době alespoň nějaká vize...

    ReplyDelete
  7. pekny clanek ale mam par pripominek
    1) samotna teorie her a problematika ochodniho cestujiciho jsou analiticko/systemove metody ktere jak moc dobre vis (spis si jen pozapomel) funguji na tvrdych systemech proc je aplikovat na mekke i kdyz to par blaznu (socialistu, evropskych politiku) porat zkouset bude.

    3) reaguju na post v komentarich o chytrych otazkach

    2) co se tyce skolstvi tak nesouhlasis ale co se tyce duchodu tak ano? klicovy prvek je ale stejny je to odpovednost toho cloveka a argumentovat tim ze rocice neposlou sve dite do skoly je absurdni a argumentovat ze na to nebudou mit penize? kdyz vemu v uvahu dnesni pomery pak ano ale kdyz vemu v uvahu ze bych 50% z vydelanych prostredku nemusel davat statu tak muzu tech deti mit 5...

    3) s jednou veci souhlasim verim ze v laissez faire monopol vzikne driv nebo pozdeji otazkou je jak spravne podotkl pan mach proc by nam to melo vadit? a porat lepsi 1 monopol nez 1000 regulaci...monopoly vidame i pres 1000 regulaci dnes a co je horsi stat/EU jim nahrava jeste vic do karet a pak se akorat stane to ze tento monopol (banky) ovladnou urednictvo (stat)...tudis vysledek 1 monopol ktery ovlada sve odvetvi vs 1 monopol ktery ovlada sve odvetvi + stat.

    ReplyDelete
  8. Vše co v článku píšete je super, do okamžiku než si uvědomíte, že člověk se nechová vždy racionálně a vždy podle toho co je pro něj nejlepší, člověk se chová ve velké většině životních situací iracionálně - namátkou opravdu jíte v daný okamžik to nejlepší (nejzdravější) jídlo? Opravdu se každý mladý člověk chce učit, protože to zvyšuje šance na jeho uplatnění v budoucnu? Opravdu je životní partner ten nejlepší, kterého si vyberete?

    ReplyDelete
  9. ano chova se racionalne vzhlem ke svim moznostem...

    ReplyDelete
  10. Nevěřím tomu. Podívám se okolo, lidé se tak prostě nechovají. Např. pokud bych se já osobně choval racionálně, nikdy bych si třeba nepořídil potomky, v dnešní době, racionální důvody pro nepořízení dětí převažují, přesto děti mám...

    ReplyDelete
  11. tak tohle je trosku specificky priklad ktery je nekde jinde ze...souvysi s nasimi biologickymi potrebami, nemuzeme to srovnavat napriklad s vami zminovanym jidlem...racionalne uvazuji koupim si to nejlepsi ale nebudu mit na obleceni tak si koupim to 1/2 nejlepsi a budu mit na obleceni...

    ReplyDelete
  12. avsak s pohledu cloveka co ma na to nejlepsi se chovame iracionalne jestli mate ma to nejlepsi pak je jasne ze chovani druhych vam prijde iracionalni

    ReplyDelete
  13. Pozn.: Můžete použít volbu Name/URL místo Anonymous, pokud chcete alespoň mít přezdívku (což by celkem zjednodušilo diskuzi).

    Zítra se pokusím reagovat na všechny příspěvky.

    ReplyDelete
  14. Ať už se člověk chová racionálně nebo neracionálně, vždycky za to nese osobní zodpovědnost. Jakmile se objeví někdo, kdo začne jednání lidí napravovat, nese zodpovědnost on, a z lidí udělá nezodpovědné hlupáky, a vedlejším efektem bude, že se zvýší množství iracionalit, které lidi začnou dělat (protože neponesou zodpovědnost)

    ReplyDelete
  15. Všechno bych podepsal, ale zrovna čtu Cestu do otroctví, malinko bych nesouhlasil s tím názorem na monopoly, p.Hayek píše, jestli se nepletu, že:...Politika, která likviduje konkurenci v jednom odvětví po druhém, vydává spotřebitele na milost a nemilost spojenému monopolistickému úsilí kapitalistů a odborů v těch nejlépe organizovaných odvětvích....To je přesně současný český případ, tj. ne tržní hospodářství a svoboda jednotlivců a volná soutěž, ale přemalovaný kolektivismus. Všimněte si např. energetických firem, jak si s námi dělají, co chtějí. S požehnáním státu. Banky apod. Je zde svoboda vlastně jen pro ně a jim podobným.

    ReplyDelete
  16. Lidi si pletou monopoly s velkými firmami, pletou si konkurenci v úzce definovaném odvětví a široce definovaném odvětví. Tak například dalo by se říct, že firma Coca-cola je na svém trhu monopolem, pokud jde o prodej Coca-col. Jistě, firma si může na tomto trhu diktovat ceny. Jenže hned vedle je Pepsi a ta dělá tvrdou konkurenci zejména na trhu nápojů typu kola. I kdyby se všechny firmy vyrábějící koly spojily a začaly si diktovat ceny, pořád mají konkurenci. Kdo říká, že je nutné pít zrovna kolu, že? A tak bysme mohli pokračovat, až dojdeme k obyčejné vodě a zjistíme, že monopoly neexistují. Totéž lze sledovat v jiných odvětvích, třeba telekomunikační služby. I když se firmy domluví, pořád existují konkurenční alternativy. Skype, různí kecálkové, e-mail, nebo třeba pošta, holubí pošta, vysílačky. Stačí, aby ceny za telekomunikační služby převýšili náklady na pořízení CBčka a jaký byl monopol?

    No a pak jde o firmy, které jsou velké, že by mohly býti monopolem, ale nechovají se. I přesto, že lidé si myslí, že mají moc diktovat ceny, nedělají to, protože se snaží maximalizovat nejen svůj současný zisk, ale všechny zisky budoucí, a monopolní chování tomu moc nepomáhá, protože v tržní prostředí velká firma nikdy neví, kde je ta hranice, kdy její monopolistické choutky způsobí masivní nástup konkurence. A ta hranice je nejasná a nástup může být přímo zničující.

    ReplyDelete
  17. Obchodní cestující nemá nic společného s teorií her.

    ReplyDelete
  18. Abych rozlišil vlnu anonymních komentářů, tak budu odpovídat podle času příspěvku.

    14:51: Souhlasím. Lidi, kteří mají racionální názor a dokážou ho obhájit jsou v politice určitě potřeba. A o to víc, když dokážou upozornit na neblahý vývoj naší společnosti.

    21:49: Děkuji. Pravda, rozhovor ale i tak trval velmi dlouho (cca 5 hodin, přerušovaně), tak jsem už nechtěl pana Macha dále zdržovat.

    22:04: Díky za pochvalu. Na druhou stranu většina médií musí dělat rozhovory o tématech, které lidi zajímají a čemu rozumějí. Tipuji, že většina čtenářů i např. Respektu neví, co to utilitarianismus vůbec je. Stejně tak by většinu podle mě nebavilo číst o nějaké abstraktní, idealistické politické filozofii místo praktického politického programu. Já tímto svázaný nejsem - mohl jsem se ptát na otázky, které zajímají mě a pár spolužáků.

    13:07: K tomuto bych ještě rád dodal několik věcí.
    Zaprvé - Mach napsal, "Řekněme, že mít notebook a být připojen k internetu - a moci chatovat hodinu o filosofii, mě stojí 30 korun. Řekněme, že by mi stát těchto třicet korun vzal a dal je nějakému chudému člověku, a ten by si za ně koupil řekněme další pivo." Stát by ale nemohl vzít TĚCHTO 30 Kč, vzal by mu prostě nějakých 30 Kč. Tím chci říct, že pan Mach by přišel o to, co je jako poslední v jeho pomyslném žebříčku poměrů užitek/cena - a já vřele doufám, že to není chatování hodinu o filozofii s Dominikem Teimlem. :)
    Zadruhé - uvědomil jsem si, že moje "sociální teorie užitku" opomíjí lidskou iracionalitu. Za předpokladu lidské racionality je pravda, že bohatší za stejné peníze dostane méně užitku navíc než chudší. Toto se dá ilustrovat např. na tom, že člověk s hotovostí 5 milionů Kč a žádným majetkem si nekoupí auto za 5 milionů, ale koupí si byt, horší auto, jídlo, oblečení, počítač, vybavení domácnosti… Z toho plyne, že koupit si více horších věcích mu dá více užitku než jednu báječnou, takže chudý občan by těchto 5 milionů využil lépe než boháč, který by si za to koupil jenom to auto. To je za předpokladu lidské racionality a egoismu – tedy že lidé budou konat tak, aby se jim co nejvíce zvýšit celkový užitek za jejich život. Víme však, že lidé takto častokrát nejednají. Ale myslím, že můžeme předpokládat, že bohatý bude jednat racionálněji než chudý, takže v tomto ohledu by se mohlo vyplatit bohatství nepřerozdělit. Je to zobecnění Machova příkladu – že bezdomovec by si za těch 30 Kč třeba koupil další alkohol, cigarety nebo to prohrál to v automatech. Je to ošklivé generalizování, ale řekl bych, že obecně platí, že chudý by ty peníze s větší šancí utratil méně racionálně než Petr Mach, čímž by mohl snížit agregátní užitek. Na druhou stranu se tento problém dá částečně vyřešit – když budeme chudým (a teď mám na mysli opravdu chudé lidi, třeba bezdomovce a žebráky) dávat přímo majetek, popř. služby – jídlo, vodu, deku, teplé oblečení, kartáček na zuby, možnost se jednou za čas osprchovat atd. spíše než peníze. (Navíc, jak víme z Arielyho knihy, dary ve formě majetku vyvolávají mnohem větší štěstí než peněžní dary, takže to ještě o to víc zvýšilo celkový užitek.)

    ReplyDelete
  19. Zatřetí a teď přímo ke komentáři – vy vlastně říkáte, že dobrovolná charita je egoistická – že pokud se člověk bude chovat egoisticky, pak se mu vyplatí část ze svého majetku věnovat chudším, než ho okradou. Z vašeho komentáře není úplně jasné, jestli myslíte v laissez faire nebo v současnosti; myslím však, že to neplatí ani v jednom. Vaše teze by platila pouze v případě, že by každý chudý kradl, což samozřejmě není pravda. Zkuste si to představit – kdybyste měli každému chudému, u kterého hrozí, že by vás někdy mohl okrást, dát tolik majetku, aby vás neokradl, opravdu si myslíte, že byste na tom byli lépe, než kdybyste nikomu nic nedal a párkrát za život přišel o autorádio? A další věc je spravedlnost – dávání chudým pouze z obavy, že by nás jinak okradli, je přece podobné jako vyhovovat požadavkům teroristů. Naopak – když už dávat, tak je spravedlivé dávat těm s čistým trestním rejstříkem, než těm s mnohými trestnými činy na kontě, jak byste nejspíš radil vy. Stejně jako v případu teroristů by to dále motivovalo chudý k dalším trestným činům.

    22:08: 1) Abych řekl pravdu, tak o tvrdých a měkkých systémech slyším poprvé. Něco málo jsem si o tom teď vyhledal. K tvému komentáři – jasně, bavíme se tu ve velmi abstraktní rovině, která minimálně mě přijde zajímavější než praktické uplatnění. Podle mě je potřeba ujasnit si, jaké předpoklady povedou k jakým závěrům – předpoklady ohledně chování lidí, ohledně užitku, ohledně etiky. Když jsme se ale ještě úplně neshodli na úplně nejjednodušším modelu, tedy že se všichni chovají racionálně a egoisticky, že cíl je maximalizovat užitek, který je meziosobně srovnatelný, tak podle mě nemá cenu bavit se o složitějších modelech (lidská pošetilost, jiný – a hůře definovaný – cíl jako je spravedlnost atd.), nedej bože o tom vůbec nesložitějším – naší realitou.
    2) Ano, protože je tam zásadní rozdíl. Na důchod si spoří dospělý člověk, který je sám zodpovědný za to, aby se v důchodu najedl a měl kde bydlet. A pokud si nebude spořit, tak na to doplatí pouze on. Školství je jiný případ – tam na špatné rozhodnutí rodičů doplatí dítě. Argument, že někteří rodiče svoje děti do školy nepošlou je absurdní? Po tom, co se v domácnostech dějí mnohonásobně horší věci – mnohaleté týrání a zneužívání – si opravdu myslíš, že by každý rodič platil desítky tisíc ročně, aby dítě chodilo do školy? A kdyby ne, tak na tom nedoplatí on, jak by podle rakouské školy bylo spravedlivé, ale především dítě. Já vím, že laissez faire je proti tomu, aby každý měl v životě stejné šance k úspěchu; já bych ale každému dal alespoň tu šanci – vzdělání – bojovat pro vlastní štěstí. A druhá věc je alokace zdrojů – ty budou přece mnohem lépe alokovány, když každý bude mít přibližně stejné šance k úspěchu, než aby vystudoval hloupý syn bohatých rodičů, ale nadaný syn chudých zůstal celý život na farmě.
    3) Co se monopolů týče – myslím, že to, že laissez faire k nim vede, již nezpochybňuje nikdo – otázka je, jak říkáš, jestli by nám to mělo vadit nebo ne. Neoliberální ekonomika vede k tomu, že vyhraje ten, který bude lepší než ostatní – něco jako přirozený výběr v přírodě. To je podle mě celkem nízký cíl – proč mít lepší, proč nemít nejlepší? A regulace, tedy pokud jsou správně uvaleny (což vůbec není lehké), by toto mohly zajistit. Kdyby nějaká firma měla monopol a začala pracovat méně efektivně, tak zákonem a regulací snížit ceny, čímž by se ta efektivnost zase vrátila – firmě by nestačilo být lepší, musela by být nejlepší. O to víc to platí v situaci, kdy nějaká firma má např. patent na nějaký produkt - automaticky bude lepší a efektivnější než ostatní, proto bude mít monopol.

    22:29: To by nám nemělo vůbec vadit. Jak Petr Mach řekl v rozhovoru, laissez faire nestaví na tom, že lidi jsou racionální, ale na tom, že když nejsou, je to pouze a jenom jejich chyba; není potřeba, aby to řešila celá společnost.

    22:31: Opravdu se každý vždy chová racionálně vzhledem ke svým možnostem? Myslím, že dostatek sociálních experimentů už ukázalo, že tomu tak není.

    ReplyDelete
  20. 22:38: Mít děti nemusí být úplně iracionální. I za předpokladu, že vy z toho budete mít nižší celkový užitek (aneb prvních pár let jsou roztomilí, ale dalších 15 spíše protivný), tak pořád děláte něco pro společnost, což, pokud to dělat chcete, racionální být zcela jistě může.

    22:51: Já si myslím, že můžeme. Každý užitek je podle mě srovnatelný – ať už je to užitek z jídla nebo z dobrého pocitu, že se staráte o děti. Vždyť mít děti i jíst dobré jídlo je naplňování biologických potřeb, stejně jako všechny formy užitku.

    22:54: To není pravda. Bohatému člověkovi přijdou chudí lidi iracionální, protože si kupují horší oblečení (když na lepší nemají)?

    Novák 23:24: V zásadě souhlasím. Nikdo by neměl být nucen k tomu být zodpovědný. Když si někdo nechce spořit na důchod, je to jeho věc. Pokud lidi chtějí, aby někdo napravoval jejich pošetilost (např. ve formě plotů v horách, značek „Pozor vlak!“, či omezení na kreditní kartě, že v obchodě Zmrlizlina ABC smí dotyčný utratit maximálně 200 Kč měsíčně), tak by poptávka vyvolala nabídku – přírodní rezervace by ponechaly ploty stejně jako vlakové firmy značky, banky by zase tuto možnost zpřístupnily – a bylo by na každém, jak se zachová. Nesouhlasím však s nucenou zodpovědností, která, jak správně říkáte, vlastně zodpovědnost v lidech ničí.

    00:05: Tak, tak. Když jsou špatně provedeny, tak regulace mohou ve skutečnosti přispět k monopolu, tím že eliminují konkurenci, která nesplňuje požadavky. Regulace jsou hazard, ale neznamená to, že nemůžou fungovat dobře nikdy a nikde.

    Novák 12:45: Pravda, ale když odvětví definujeme dostatečně široce, tak konkurence existovat může. Např. všechny potravinářské firmy – nemůžeš se rozhodnout, že se ti nevyplatí jíst, protože je to moc drahý, a budeš radši více Skypovat.
    A k druhému odstavci – ano, ale firma přece může ceny snížit během okamžiku, konkurenci opět převálcovat, a pak si zase v klidu užívat monopolu. Takže může nastavit vysoké ceny a nemít obavy, že by jí konkurence ohrozila. Teď mě však napadá, že tento vývoj by mohly zvrátit smlouvy. Pokud by firma A měla monopol, tak by společnost mohla společně půjčit jiné firmě s legální smlouvou, která by zajistila, že firma nebude zneužívat dominantního postavení na trhu, pokud ho jednou dosáhne. Investovat do ní by sice bylo vězňovo dilema – žádnému jednotlivci by se to nevyplatilo, ale kolektivu jako celku jo – ale to v teorii není problém (a s internetem možná ani v praxi). Takže poptávka by v laissez faire vlastně mohla vyvolat regulaci stejně, ale byla by na bázi směn dobrovolných a ne nucených.

    Pan Pikal: Dobře, připisuji tam matematická optimalizace, přestože obchodní cestující určitě má v teorii her co říct.

    ReplyDelete
  21. Teorie o tom, že se všechny firmy v daném odvětví spojí patří do říše snů. Už proto, že s velikostí organizace se zvyšuje množství různých individuálních zájmů, které likvidují tuto organizaci zevnitr. Je možný, že by nějaké spojení nějakou kratší dobu existovalo, ale jen potud, pokud by to bylo výhodné pro všechny strany. A ne každý má za cíl vydělat prachy za každou cenu, někteří mají i jiné cíle, třeba dělat kvalitní zboží byť za vyšší cenu a podobně. Takové monopolní spojení pro ně není výhodné.

    Opravdu mě nikdo nepřesvědčí, že monopol vznikne dobrovolně. Takový příklad snad v historii neexistuje. Vždycky to je o tom, že se někde objeví nějaká větší firma, která má významný podíl na trhu, ale to jen díky tomu, že se nechová monopolně a tedy vstup konkurence na trh není v danou chvíli zajímavý. Příklad v potravinářském průmyslu, kdyby se všechny potravinářské firmy spojily a začali se chovat monopolně, pořád je tu konkurence zahrádkářů, malých farem, či vlastního pěstování. Pokud to tedy nezakáže stát (jako že takové myšlenky tu jsou v USA :-/)... ovšem pak už nejde o přirozený monopol.

    A k druhému odstavci, nemusí jít jen o ceny. Lidé sice občas změní své zvyky, zvlášť pokud nebyli spokojeni, ale nemění je často. (změnil jsem banku na mBank, protože jsem chtěl ušetřit na poplatcích za vedení účtu, ale už mě nic nepřesvědčí se vracet, pokud totéž zavede původní banka). Vstup nové firmy na trh, kde vládla velká "monopolní" firma, může znamenat, že té velké firmě nepomohou ani výrazné slevy, nehledě na to, že tahle myšlenka je u monopolů značně úsměvná (velká firma nebývá tak flexibilní)

    ReplyDelete
  22. A tvoje myslenkove "hnuti" se kterym nejvic sympatizujes je utilitarismus (dle meho nazoru je to utopisticke presvedceni, nebot presnou hranici chcesli kompromis, nikdy spravedlive nenajdes)...Pri slovech maximalizace uzitku ktere si aplikoval na prikladu ze chudak 30,- vyuzije lepe (efektivneji) nez bohac mi naskakuje husi kuze na zadech...Zrejme si jeste nepoznal co je to prace jinak by jsi mluvil jinak ze poctive vydrenych 30 nebo 100 nekdo vyuzije lepe nez ty...bohuzel nemam chut si cist cele aspekty utilitarismu ale z toho co jsem se docetl je to jen dalsi forma socialismu (prerozdelovani na zaklade nejake doktriny chcesli)

    ReplyDelete
  23. Ondra: Opět - velmi záleží jaké máme předpoklady - já jsem v tomto uvažování předpokládal, že lidé jsou racionální a egoističtí. Když zahrneme faktor, že by (podle mě) většina lidí nechtěla vést monopol pouze za účelem vlastního vyššího zisku, a obzvlášť ne v tak citlivém odvětví jako jsou potraviny, tak nám vyjde něco úplně jiného.
    Co takhle Standard Oil na přelomu století? Nebo Microsoft dnes - monopolně se chová již léta, ale zatím byla bariéra ke vstupu na trh moc veliká, takže se žádná ekvivalentní konkurence neobjevila.
    Opět jsem mluvil v teorii, zatímco ty teď mluvíš o praxi.

    Zdeněk: Ne. Utilitarismus je etický rámec, který je zcela odpoutaný od politiky. Když někdo věří v utilitarismus, tak to může použít jak ke zdůvodnění socialismu, tak ke zdůvodnění neoliberální ekonomie - že vyšší motivace pro každého jít si za vlastním štěstí nám to maximální štěstí zajistí.
    Budu se opakovat, ale v utilitarismu není potřeba zjišťovat přesný užitek nějakých subjektů, to je samozřejmě nesmysl. Jde tam o to vytyčit si pravidla (např. že čím je člověk bohatští, tak tím pro něj má 1 Kč menší mezní užitek), podle kterých budeme jednat. To, že to nebude platit v každém případě nás nezajímá; dokud to platí ve většině, tak je lepší to provést než neprovést.

    ReplyDelete
  24. Historii kolem Standard Oil moc neznám, nebudu se k tomu vyjadřovat. Co se Microsoftu týče, tak je to přesně to, o čem jsem mluvil. Microsoft je velká firma s významným podílem na trhu, ale není rozhodně monopol! (ani z ekonomické definice). Možná by se dalo říct, že je monopolem v IT založené na platformě Windows. Jenže to je to samé, jako když Coca-cola má monopol na trhu Coca-col.

    Alternativ Microsoftu je hromada, operačný systémy založené na linux velmi Microsoftu konkurují, hlavně na poli serverů, ale začínají se dostávat na desktop. Na internetu vládne Google, v internetových aplikacích Sun, v databázích Oracle. Konkurence je obrovská, výběr veliký. Jen si vemte prohížeče. Nakonec Microsoftu vlastně nepomůže, že IE je standardní prohlížeč, hodně lidí používá Firefox a jen si vemte nástup Chrome. Microsoft prostě není monopol. Je to jen velká firma, která se nemůže chovat monopolně, a to, že se jí daří znamená jen, že se chová v rámci tolerance, kdy přímá konkurence by nebyla zajímavá. Konečně, vemte si jen nástup linuxu na desktop a postavte to proti nástupu neúspěšných Windows Vista.

    Vsadím se, že určitě podobné argumenty by se dali najít i na tom Standard Oil.

    Také je třeba si uvědomit, že podnikání není soutěž o první místo v oboru. Je to činnost prováděná za účelem zisku a některé subjekty na trhu se klidně spokojí s druhým i s třetím místem. Pořád to neznamená, že by ten první měl monopol.

    ReplyDelete
  25. Je naprosto jedno, jaký má užitek každá koruna pro každého, protože hodnota je pojem subjektivní a každý má jíný žebříček hodnot. Je naprosto fuk, za co boháč utratí své peníze, protože v každém případě peníze utrácí, účastní se obchodu a tím obohacuje i ty, od kterých nakupuje. Lze celkem dobře prokázat, že vyšší množství obchodních transakcích ekonomice spíš prospívá, než nucené přerozdělování. Přitom je k tomu potřeba dodat, že musí jít o přirození proces, nikoliv o státem účelově vyvolaný proces, tím myslím všelijaké ty šrotovné, zelené úsporám a podobně, kde státní zásahy působí naopak deformace trhu. Je to dáno prostě tím, že za dotacemi není schovaná žádná hodnota, takové peníze jsou prostě bezcenné.

    ReplyDelete
  26. Myslel jsem samozřejmě monopol Microsoftu v operačních systémech, který dlouhá léta měl. Postupně se to mění s širokou podporou aplikací Linuxem a Macem a verzemi Linuxu určenými pro osobní počítače normálních uživatelů. Ještě před takovými šesti lety měl Microsoft nezdravé postavení, což dokazuje jeden z nejvyšších (ne-li úplně nejvyšší) poměr zisk:tržby ve svém průmyslu, a projevilo se to vydáním špatného a předraženého operačního systému Windows Vista.

    ReplyDelete
  27. Pokud přijmeme utilitarismus jakožto cíl našeho bádání, pak není jedno, jaký užitek každá koruna má; naopak je to náš cíl tento užitek pro daný kapitál maximalizovat.

    ReplyDelete
  28. Utilitarismus je možná teoreticky zajímavé téma, ale tam kde se to snažíte uplatnit prakticky nefunguje. Měříte užitek v korunách, ale zapomínáte, že jak užitek, tak hodnota jsou subjektivní veličiny, každý má své vlastní individuální profil jak užitku tak hodnoty. Takové veličiny nelze objektivně měřit. Maximalizovat užitek z každé koruny je nesmysl na n-tou protože koruna sama osobě nemá žádnou hodnotu, pokud její nositel nemá tuto korunu podloženou nějakou reálnou hodnotou, třeba svou prací, nebo svým majetkem. O hodnotě peněz a vyměňovaného zboží rozhodují až účastníci obchodu a ty mohou být naprosto rozdílné (až tak, že k obchodu nedojde).

    Maximalizovat užitek z každé koruny lze samozřejmě podvodem, například prodejem levných šuntů, nebo regulací cen. Předpokládá to přitom, že někdo umí určit průměrný užitek, což považuju za utopií. Samozřejmě, dokud někdo lidem nenařídí, jak se mají chovat, co mají chtít a kolik mají mít majetku. V takovém světě bych však nechtěl žít.

    ReplyDelete
  29. paklize se distancuje od politiky tak bych jim klidne bych mohl puc nacistu v nemecku nebo spis zast vuci vyssi kaste (zide)...

    ReplyDelete
  30. Když jdete trochu do hloubky, nakonec to - jako ostatně vždy - skončí u onoho prastarého souboje "individualismus versus kolektivismus".
    Individualismus říká, že každý jedinec má tři přirozená práva - právo na život, osobnost a vlastnictví (osobnost je rozvedením života a vlastnictví rozvedením osobnosti), přičemž svoboda každého končí tam, kde začíná svoboda jiného.
    Kolektivismus říká, že jedinec nemá žádná práva - je nepodstatným kolečkem v mašinérii celku (kolektivu), přičemž jeho život, svoboda i práva jsou zeshora a násilím řízeny tak, aby přinášel co největší užitek kolektivu. O tom, co to prakticky znamená pak rozhoduje osvícený diktátor či klika.

    Problém kolektivismu spočívá v jeho neskonalé pýše: de facto počítá s tím, že jsou lidé nesvéprávní idioti, které musí nějaký génius (stát-rodič) vést za ručičku. Říká, že několik jedinců je schopných účinně a efektivně vést celý svět. Což je očividně nesmysl - jak píše Mach někde jinde, "EU je založená na předpokladu, že centrální Komise v Bruselu ví lépe než miliony jednotlivců, co je pro ně dobré. To by mohlo teoreticky platit, kdyby byla komise nadána božskou inteligencí. Obávám se, že tomu tak není."

    Odskok stranou: jádrem utilitarismu je de facto tvrzení, že "účel světí prostředky". Utilitarismus je tedy z principu teorií/školou fundamentalistickou, která je velice náchylná na ignorování jevů, které se zdají být nepodstatné ve srovnání s požadovaným cílem, ale snadno mohou nabýt obrovského významu. Má tedy naprosto nedostatečný potenciál pro kompromis, je příliš tvrdý a agresivní ve smyslu razantního narušování optimálních struktur.

    Problém je totiž s nepředpověditelnými externalitami. Dám příklad: každý rok zemře na nemoc Hatlapatla n% populace. Vy, jako kolektivistický utilitarista ("účel světí prostředky" a účelem je "snížit úmrtnost populace") naplánujete zlepšení - povinné očkování proti nemoci Hatlapatla. Jenže nevíte, že 50% populace je na vakcínu alergických a po aplikaci zemřou. Co uděláte, jakmile to zjistíte?
    Jako utilitarista můžete samozřejmě chladně kalkulovat s tím, jestli "se" (trpný rod) společnosti (kolekvitu) "vyplatí" zavraždit 50% lidí, resp. pro jakou hodnotu "n" "se" to "vyplatí".
    Jako individualista ale řeknete, že nikdo nemá právo takto rozhodovat o životech ostatních.

    Čímž se dostáváme k základnímu kameni tohoto střetu: jako kolektivista si nárokujete naprosté vlastnictví všech ostatních lidí. Považujete je za svůj majetek. A v tom je základ sporu mezi individualisty (jako jsou Svobodní) a kolektivisty (jako jsou Keyneseáni apod.)

    Jako kolektivista se můžete přinejlepším pokoušet "páchat dobro" (viz http://pavelkolar.blog.idnes.cz/c/89666/ ); nikdy ale nedosáhnete takové efektivity, jako stamiliony jedinců samostatně vyhodnodujících, co je pro ně dobré - protože nikdy nebudete disponovat všemi informacemi z celé populace, nikdy nebudete znát jejich preference a i kdybyste to znal, nikdy nebudete schopen to vyhodnotit. Jak říká prozměnu Rothbard (http://www.libinst.cz/stranka.php?id=67&typ=root ):
    "Statistika, jak bylo uvedeno, je zkrátka očima a ušima všech intervencionistů: socialistického reformátora, politika či státního úředníka. Zbavením je jejich očí a uší, zničením těchto pro ně životně důležitých zdrojů poznání, bude veškeré nebezpečí státní intervence téměř zcela odstraněno."

    ReplyDelete
  31. Kolektivista se tedy snaží centrálně naplánovat nenaplánovatelné, vnutit lidem (jež považuje za svůj majetek) svou vůli - a tím na sebe bere obrovskou odpovědnost. Cituji generálního tajemníka ÚV KSČ (který byl pravicovější, než leckterý dnešní "pravicový" politik):
    "Tedy víceméně jsme za všechno jakoby odpovědni. Neni chleba, co dělá vláda, jaktože neni chleba, co dělá strana, jak to řídí, že nejezdí chleba. Ptá se někdo v kapitalismu na takovouto otázku? Vůbec ne, vůbec ho nenapadne spojovat svojí vládu, že pekař neuměl ... neupek chleba. Kritizujou pekaře, kterej neupek ten chleba a nejdou k němu podruhý, řekněme. My třeba takovou možnost ne vždy máme, to je pravda, ale tím je ta naše pozice složitá, že my jsme zodpovědní za tu ekonomiku. Zatímco na západě za tu ekonomiku odpovědni ti vlastníci, ty kapitalisté a ty jí řídí a dělají jak jim to vyhovuje."

    Mimochodem, doporučuji přečíst základní knihu libertariánů-minarchistů - to jest "Zákon" od F.Bastiata: http://www.libinst.cz/etexts/bastiat_zakon.pdf (po přečtení tohoto rázem pochopíte i postoje Macha vč. toho o školství)

    ReplyDelete
  32. Novák: O tomhle se moc bavit nedá – morálka je čistě subjektivní. To, že já chci maximalizovat agregátní blaho, zatímco Mach chce maximalizovat agregátní svobodu, je důsledek našich odlišných priorit ohledně společnosti; navzájem si nemůžeme dokázat ani protidokázat že daný etický rámec je lepší.

    Zdeněk: Ano, mohl. Největší výhoda utilitarismu - jeho všeobecnost - je možná jeho největší slabina. Říká nám sice, že máme maximalizovat užitek, ale neříká nám jak - jestli přes socialismus, monarchii nebo libertarianismus. V tomhle ohledu je to celkem prázdné tvrzení. Na druhou stranu přes různé sociální experimenty můžeme zjistit, co lidem užitek dává a bere, a podle toho jednat (např. již mnohokrát opakované obecné pravidlo, že užitek roste logaritmicky v závislosti na bohatství). Utilitarismus má podle mě velký, i když zatím nevyužitý, potenciál.

    Cover: Nesouhlasím. Utilitarismus se dá uplatnit i v individualismu.
    Nápad (ne podání) EU bych tolik nehanil. Sám Mach přiznal, že určitá mezinárodní organizace proti vězňovým dilematům (kterých je v reálů nespočet) je potřeba.
    Příklad s vakcínou - nerozumím, jestli zemře 50% lidí, na kterých se vakcína použije, nebo jestli zemře 50% lidí, jakmile se vakcína na komkoliv použije. V prvním případě to samozřejmě nechat na každém - nikoho tím neohrožuje, je to na něm jestli si to vezme nebo ne; stát tu není potřeba. Druhý případ není černobílý, ale util. tu určitě neselhává. Zaprvé, určitě neplatí, že se to "vyplatí" pro jakékoliv n>50, protože nakažení můžou být "nepotřební" lidé a nenakažení třeba děti, z kterých se stanou vědci, co vynaleznou lék na AIDS. Zadruhé, tyto myšlenkové experimenty jsou zavádějící, protože neodrážejí realitu. Za předpokladu, že bych měl pouze dvě možnosti - použít či nepoužít, žádné jiné informace (např. právě o tom, jací lidé jsou v jakých skupinkách) a jistotu, že nakažení lidé bez vakcíny zemřou a naopak bez vakcíny nezemřou, tak se to samozřejmě vyplatí, nebo ne? Vy byste jako individualista snad řekl, že je lepší, aby zemřelo 99,99% populace (n=99,99), než aby zemřelo 50%, protože nemáte právo rozhodovat o jejich životě? To je absurdní. Realita je však jiná – nic nevíme s jistotou; máme vždy jiné možnosti, které nás možná nenapadly; máme možnost prodloužit výzkum; mnoho informací je nám skryto…
    Já si nárokuju absolutní vlastnictví všech ostatních lidí? Opravdu? Je špatně, aby se přerozdělila část majetku, když si to většina lidí přeje? Že je to amorální? Co je morálka? Není morálka stejně určená většinou? Přijde mi, že v laissez faire je spor - na jednu stranu odsuzujete, aby jeden člověk (popř. menšinová skupinka) určoval, co a jak má být; na druhou stranu se odvoláváte na principy morálky, které jste si sami určili. Jestliže si většina populace myslí, že mírné přerozdělení je morální, tak neurčuje tohle snad morálku? Nebo morálku určuje nějaká osvícená elitní skupinka, tedy příznivci rakouské školy ekonomie?

    ReplyDelete
  33. „…nikdy ale nedosáhnete takové efektivity, jako stamiliony jedinců samostatně vyhodnocujících, co je pro ně dobré - protože nikdy nebudete disponovat všemi informacemi z celé populace, nikdy nebudete znát jejich preference a i kdybyste to znal, nikdy nebudete schopen to vyhodnotit.“ To je podle mě přesně znak toho, že si namlouváte, že žijeme v utopii. My přece nemusíme disponovat všemi informacemi, nemusíme znát všechny preference a nemusíme to všechno vyhodnocovat. Stačí nám vědět (na základě odborných předpovědí, popř. různých experimentech), že naše vyhláška „napáchá“ více dobra než zla, a už se vyplatí ji uplatnit. I když ne všechny vyhlášky budou mít kladné konsekvence, tak nám opět stačí to, že průměrná konsekvence bude kladná, a už se to vyplatí. Nebo ne snad? Tohle je logický klam, který v rakouské škole vídám čím dál častěji – že jakmile je jedna vyhláška špatná, popř. dokonce jakmile jedna vyhláška negativně ovlivní jediného člověka, jsou všechny vyhlášky špatně. Je důležité si uvědomit, že nežijeme v utopii, ale že se k více přiblížíme, když budeme dělat rozhodnutí, které sice mají nějaké zápory, ale v bilanci jsou kladný, než když nebudeme dělat žádná rozhodnutí.
    Dám vám příklad, jehož obdobu jsme tu již měli mnohokrát. Čínská firma X vydává auto, u kterého se po výrobě ukázalo, že mu v určitých situacích nefungují brzdy. Vy byste si asi řekl – pár lidí možná bude mít to štěstí, že se jim brzdy nerozbijí, a těmto lidem nemůžeme ublížit; nemáme na to právo – jsme individualisti, proto to necháme být. Jenže co těch zbylých 10 tisíc, kteří si auto koupí a zemřou v něm? Proč tuto situaci nechávat na poptávce a nabídce, na svobodě (čti hlouposti) lidí, když to můžeme rovnou zakázat a předejít jejich nevinné smrti?
    Dále nerozumím, proč mě pořád škatulkujete do nějakého kolektivisty a komunisty, což já rozhodně nejsem. To je další logický klam, který v rakouské škole občas vídám (a vlastně to celkem souvisí i s tím předchozím klamem) – že když nefunguje komunismus, tak nefunguje cokoliv nalevo od čistého libertarianismu. Jeden z českých příznivců rakouské školy se mě dokonce zeptal, „když stát nedokáže efektivně prodávat rohlíky, tak proč by mohl efektivně spravovat justici?“ (Když jsem mu odpověděl, že trh sice dokáže prodávat rohlíky, ale v justici nám jde o to najít toho pravdivějšího a legálnějšího, ne toho bohatšího a efektivnějšího, tak si mě smazal z kontaktů.) Nějaké vyhlášky a regulace jsou zcela jistě lepší než jiné. To, že nefunguje naprostá regulace (komunismus) ještě neznamená, že nebude fungovat společnost, ve které zachováme pouze ty v bilanci dobré regulace (např. právě zákaz aut firmy X) a vyřadíme ty špatné (např. že prodávat rohlíky smí pouze stát).
    Knihu od Bastiata jsem si našel v angličtině a někdy si ji určitě přečtu, díky.

    ReplyDelete
  34. "My přece nemusíme disponovat všemi informacemi, nemusíme znát všechny preference a nemusíme to všechno vyhodnocovat. Stačí nám vědět..."

    "...Je důležité si uvědomit, že nežijeme v utopii, ale že se k více přiblížíme, když budeme dělat rozhodnutí, které sice mají nějaké zápory, ale v bilanci jsou kladný, než když nebudeme dělat žádná rozhodnutí."

    Krásné věty, tesat do kamene, jako odstrašující příklad ukájení se nad svou vlastní dokonalosti. Osvojil jste si pluralis maiestatis, že hovoříte v první osobě množného čísla?

    Netušil jsem, že jste "nadčlověk". Co takhle vyhláška, že lidi od určitého IQ níže se budou střílet. Sice to způsobí spoustu ztrát na životech, ale v bilanci to bude kladné, protože celá společnost se stane chytřejší.

    Mezi námi, justice také nemusí být státní. K právně závaznému rozsudku stačí někdo, kdo není zaujatý ani na jednu stranu. Kdokoliv, kdo má důvěryhodnost soudit. Osobnost, která si spravedlivými rozsudky získala tohle postavení. Stát v tomto směru by měl být zárukou té nestrannosti. Stejně to většinou nefunguje. Ale dokázal bych si představit soukromé soudce, kteří budou žít jen z nákladů na soud a stát zajistí pouze jejich ochranu.

    ReplyDelete
  35. To jsem měl jako napsat "nemusím disponovat informacemi", "stačí mi vědět", "nežiju v utopii", "budu dělat rozhodnutí"...? Když se bavíme, co bychom měli dělat - tedy jak bychom měli spravovat naší zemi, tak mám snad mluvit v jednotném čísle? Já se "ukájím nad vlastní dokonalostí"? Já že se cítím jako "nadčlověk"? Pane Novák, odpusťte mi, ale celkem jste mě zklamal. Nejenom v tom, že jako první začínáte s útoky ad hominem (co to asi může znamenat?), ale především že se zastavujete nad formou (ještě něčím tak zanedbatelným jako osoba ve které píšu) a neodpovídáte v plné míře na obsah. Abych napravil svojí impertinentní chybu, tak vás ujišťuji, že tím, že jsem mluvil v první osobě množného čísla (když se daná věc netýká pouze mě, ale celého českého lidu) jsem se nesnažil nad nikoho povýšit. Tak, a teď snad už můžeme pokračovat v tolerantní výměně názorů a společném hledání pravdy.

    Vy si opravdu myslíte, že vyhláška, že "lidi od určitého IQ níže se budou střílet" by byla v bilanci kladná? Asi se v tomto neshodneme, ale podle mě by průměrné vyšší IQ opravdu nepřevážilo ztrátu nevinných lidských životů.

    Já si to představit nedokážu. V naprosto svobodné společnosti by nešlo zjistit, jestli jedna strana neposlala soudcovi na účet pár milionů, a vzhledem k tomu, že existují informace, které ví pouze soudce, tak by ostatní nikdy nemohli zjistit, jestli se zachoval správně nebo ne. Justice je podle mě jedna z jediných věcí, kterou stát dělá efektivněji než trh.

    ReplyDelete
  36. Treba k tomu Microsoftu, ten opravdu nikdy nemel monopol a ani nikdy nenabizel svuj OS za nejakou predrazenou cenu. Naopak kdyby se rozhodl ze zkusi spotrebtele natahnout a nabidne windows za nejakou palku tak by hned lidi sahli po dejme tomu OS2, Macu apod. Rikam to jako linuxak a velky odpurce microsoftu.

    ReplyDelete
  37. Dobře. Záleží co přesně myslíme pod pojmem monopol. Pokud to definujeme široce jako jakékoliv nezdravé postavení na trhu, pak jsem přesvědčený, že Microsoft monopol měl - což se dá dokázat právě neskutečně vysokými příjmovými přirážkami.
    Ale dobře, jsem schopný akceptovat názor, že se o monopolu mluvit nedá; přijde mi to jako slovíčkaření. Spíše mě zajímá co si myslíš o rozhovoru, závěru a/nebo diskuzi v průběhu.

    ReplyDelete
  38. Ja jsem fanousek svobodnych a rozhovor se mi libil, myslim si ze tam mohl pan Mach obcas odpovedet lepe. A otazky byly dobre voleny. Presne takovej rozhovor bych si rad precetl i se soucasnou vladnouci garniturou. A v komentarich zaznely nektere myslenky se kteryma nesouhlasim. Nekdo rekl ze kdyz mi vezmete 30 korun a date je bezdomovci tak me to nebude mrzet protoze je to tricet korun za ktere bych si koupil neco co je na konci meho zebricku. Podle me je to prave naopak, je to tricet korun za ktere si muzu koupit neco co je na vrcholu meho zebricku veci co chci.

    ReplyDelete
  39. To jsem řekl já a stojím si za tím. Akorát bych upravil jednu maličkost - rozhodně jsem nemyslel, že to toho člověka nebude mrzet - tomu člověkovi se určitě užitek sníží, ale pouze to, že se mu sníží méně než ten bezdomovec dostane.

    To, že tím ubyde 30 Kč na konci je logické - kdybych já osobně měl ztratit polovinu svého kapesného, tak si radši odpustím věci jako občasný párek v rohlíku, což tvoří zadní část mého pomyslného žebříčku, než abych přišel o ty přední věci jako třeba knihy. Obecně řečeno, když přijdeme o nějaké finance, je pro nás čistě racionální si odpustit věci, o které tolik nestojíme, než abychom přicházeli o věci, které pro nás znamenají hodně.

    ReplyDelete
  40. Pro me tech tricet korun ale neznamena vec z konce zebricku (parek v rohliku) ani uplne vepredu (malej kousek notebooku) ale proste tricet korun tzn. pul hodiny brigady. Pricemz si samozrejme vzpomenu na tu cast brigady kdy jsem delal neco neprijemneho a ne na tu cast kdy jsem se flakal. A co z toho bude mit ten bezdomovec? Dalsich tricet korun ktere mu dal anonymni stat a ktere pro nej znamenaji ze nemusi jit do prace. Defakto ted jsem to vlastne obratil a celkovy uzitek se snizil, protoze ja egoisticky predpokladam ze si vydelane penize uziji lepe nez bezdomove ty nevydelane. Nejsem moc vypsanej, takze mozna sem se spatne vyjadril.

    ReplyDelete
  41. dteiml - já jsem neřekl, že vy jste kolektivista. Jen jsem naznačil, na co je možné logickým postupem v principu zredukovat jakoukoli politickou filosofii - protože v základu je to vždy jen o tom, nakolik individualistická či naopak kolektivistická ta či ona ideologie je.
    Na kolektivistu jste se pasoval sám deklaracemi o tom, jak byste lidem "pro jejich dobro" ukradl svobodu a udělal z nich otroky. Víte, vemte si takové povinné poutání se v autě. Tím, zda se připoutám či ne ovlivňuji jen a pouze sám sebe: své šance na přežití. A to jak negativně (menší pravděpodobnost přežití při čelní kolizi), tak pozitivně (větší pravděpodobnost úniku z auta hořicího nebo skončivšího pod voedou - mému známému nepřipoutání se dvakrát zachránilo život).

    Vy chcete být pachatelem dobra a tak řeknete "konečný výsledek je kladný a já, bůh, vím lépe než lidi, co je pro ně dobré". A přikážete povinné pásy a povinné autosedačky. Pod drakonickou pokutou.
    Jenže protože je SVOBODA PŘÍMO ÚMĚRNÁ ODPOVĚDNOSTI, zároveň tím na sebe berete odpovědnost za všechny případy, kdy bude výsledek negativní.
    Někdo uhoří? Je to TVOJE VINA.
    Matce s dítětem ujede ve 2 ráno poslední autobus. Stopem je nikdo nevezme, protože nemá sedačku a nevystaví se drakonickému trestu. Matka i dítě umrznou a zemřou - a je to TVOJE VINA.
    Podnikatel se párkrát nepřipoutá, ty ho drakonicky potrestáš (4 body) a vezmeš mu řidičák. POdnikatel ale auto nutně potřebuje ke své práci - zkrachuje, podají si ho exekutoři a on pojde hlady. TVOU vinou.
    (Dovolil jsem si dočasný přechod k tykání pro vyšší důraznost)

    Chápete už, v čem je problém? Vy vidíte svět strašlivě ZJEDNODUŠENĚ: pásat se je dobré, protože x. Jenže už nevidíte a nemůžete vidět ty statisíce situací, kdy je dobré naopak se nepásat. Protože je nevidíte - nemůžete si je představit - neumíte je ani předpokládat a tudíž na ně nemůžete zareagovat. Vaše regulační pokusy jsou tak nevyhnutelně toliko SÁZKOU - nevíte, zda uškodí více, než pomohou; jen v to doufáte. Což vám nicméně nebrání na svou vlastní odpovědnost posílat lidi na smrt, ba co více - aktivně je vraždit proti jejich vůli za pomoci státního násilí.
    A to bylo jen pásání, které vypadá strašlivě jednoduše. Jenže trocha kreativity - a váš absurdně zjednodušený model, naprosto nerespektující komplexnost světa jakožto OTEVŘENÉ SOUSTAVY padá jako domeček z karet. Třeba jen nemáte dost kreativity, aby vás to napadlo - nemohu soudit (zkuste si http://www.misantrop.info/maly-test-kreativity-i-s-vysledky ) - a nebo jste se nad tím ještě nezamýšlel. Zkuste to - a dojdete k tomu samému, k čemu došel Čapek když řekl:
    "Pokuste se soudit svět - a bez brutálních generalizací se vám vaše názory zhroutí jako domeček z karet"

    Brutální generalizace jsou ale přesně to, co pohřbí efektivitu. Brutální generalizace je PŘESNĚ případ centrálního plánování. Takoví geniální plánovači-kolektivisté, jakých se tu zastáváte, byli ve vládách Sovětského svazu socialistických republik, národně socialistického Německa, fašistické Itálie... A jakpak to fungovalo? Mizerně. Jeden Hitler/Stalin a jeho poskoci prostě z principu NEMOHLI naplánovat, co je kde potřeba (opět onen trpný rod) lépe, než tisíce expertů, hledídích si svého. A proto je USA porazily: miliony jedinců, z nichž každý je vysoce motivovaný a nikdo mu neklade překážky do cesty. Každý si vybere risk, jaký mu vyhovuje a podle toho jede.

    ReplyDelete
  42. A třeba ten váš příklad s auty. 10 lidí umře - ale nutil je někdo koupit si to auto? Nenutil. Byla to jejich SVOBODNÁ VOLBA s oosobní kalkulací risku. Vy byste je zakázal - ale co když byla tato auta tak levná, že někomu umožnila se stát hajným v zapadákově a tím se dostat z dluhové pasti, která by ho stála život? Co když si takto ono auto pořídil někdo, kdo jím o pár let později ujel z přestřelky gangů a tím si zachránil život? Co když, co když?

    NEDOVEDETE předvídat všechny alternativy. To je OBJEKTIVNÍ FAKT. NIKDO nemůže předpovědět všechny alternativy - těch je totižý NEKONEČNO.
    A to je ona chyba utilitarismu: je autoritativní. Říká, že "A" je dobré - a všechno ostatní ignoruje jako podružné. PŘITOM ale NEVÍ, nakolik jsou proměnné b~z podružné - a vědět to nemůže. Utilitarismus je tedy naprosto legitimním, dokud ho jedinec aplikuje výhradně na svou osobu ("mám cíl zhubnout. Budu držet dietu. Možná přitom zhebnu, ale to je můj problém") - ale je strašlivou katastrofou a nespravedlností, když se ho někdo násilím snaží vnutit ostatním ("MÝM cílem je, abyste VY byli takoví a makoví. A to zařídím i přes vaše mrtvoly").

    Utilitarismus tedy není nijak přímo spřažen ani s kolektivismem, ani s individualismem - ale kolektivisté mají silné tendence ho strašlivě zneužívat. A pak se z nich stanou Hitlerové, Stalinové, Rudí Khmérové, Mao tse Tungové... Do pěkné společnosti se řadíte, jen co je pravda. Skutečně to chcete?

    A co se "demokracie týče" - dovolil bych si zde tři citáty:
    "Zakladem demokracie je princip ze dva mohou odhlasovat ze tretiho oberou ci popravi. Demokracie muze mit pouze legislativu, ale je v prikrem rozporu s pravem, protoze pravo se nevytvari, ale hleda a jestlize na jakekoli bezpravi staci 51hlasu ze sta, pak nema o pravu smysl mluvit." - AdA@DF
    "Demokracie, to jsou dva vlci a ovce hlasující o tom, co bude k večeři. Svoboda - to je dobře vyzbrojená ovce, zpochybňující výsledek hlasování"
    "Demokracie byla odsouzena k zániku v okamžiku když politici zjistili, že mohou uplatit voliče jeho vlastními penězi"


    Jen aby nedošlo k nedorozumění - neříkám, že jste totalitní šmejd úrovně hitlera či stalina. Říkám toliko, že byste se měl vážně zamyslet nad dalekosáhlými důsledky toho, co tu razíte. Zatím jste se soustředil na ty bezprostřední a plánované. Teď si udělejte projekci do budoucnosti, zapojte kreativitu a zaměřte se na *principy*, které pod tím vším leží: které principy narušujete; jaké naopak vytváříte - a jaké posouváte. Protože celá politika je o principech. Všechno ostatní je jen omáčka okolo - abych to tak přirovnal, "principy" jsou Von Neumannův koncept a "politiky" konkrétní modely procesorů na onom konceptu postavené. Pakliže nerozumíte konceptu, nebudete nikdy schopen plně porozumět ani oněm procesorům - natož schopen si spočítat, co asi tak bude umět, jak se budou chovat ve kterých modelových stavech a kde jsou jejich limity.

    ReplyDelete
  43. dteiml: a ad těch 30 korun - pokud jste altruista a chcete pomoci bezdomovci, nikdo vám přeci nebrání mu oněch 30 korun dát. A lidé dávali.
    Pokud těch 30 korun ale seberete lidem NÁSILÍM - protože daně jsou násilí (jen je zkuste neplatit) - není to solidarita, nýbrž násilná loupež.
    Což důsledky, jenž jsou negativní jak pro bezdomovce, tak pro pracujícího:
    1) pracující pravděpodobně přestane dávat jakékoli dary. Stát na to vybírá, tak ať se stará. Dobročinnost je nyní redundantní.
    2) pracující se bude snažit se z daní vyvléci. Na bezdomovce se tedy vybere jen 20 korun.
    3) stát má svoje režijní náklady, které jsou výrazně vyšší, než v komerční sféře. Bezdomovec tak dostane jen 10 korun.

    Ve výsledku tak:
    1) legitimizujete loupež
    2) zabíjíte solidaritu
    3) škodíte bezdomovcům/potřebným
    4) škodíte pracujícím
    5) motivujete lidi k porušování zákona

    Opět ony nešťastné a nedomyšlené sekundární důsledky, že?
    But it gets worse.
    Jakmile s tím stát začne, začnou si oni bezdomovci myslet, že je oněch x korun jejich PRÁVO. Nikoli dar, ale právo. A začnou se ho domáhat - i skrze pohrůžky násilím. Stát, jelikož je tak neefektivní, musí 3x zvýšit daně, aby zajistil oněch 30 korun pro každého bezdomovce. Jenže zafunguje Lafferova křivka a výnosy z daní poklesnou - lidé ztrácejí motivaci pracovat nebo utíkají (zahraničí, šedá ekonomika). Ztrácí se tedy počet plátců, zato se zvyšuje počet příjemců. Stát se tedy ocitá v nekonečné smyčce zvyšování daní, na jejímž konci daňové zatížení limituje ke 100%, zatímco počet odběratelů státní pomoci limituje ke 100% populace. Stát tedy všem sebere všechny příjmy - a někomu jinému je přidělí.
    "Každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb" - kde to jen bylo? Aha, komunismus.

    Váš třicetikorunový, násilím vynucený poplatek bezdomovci je tedy obhajobou komunismu. To vás nenapadlo, že? Ale je to tak.
    Rozdíl mezi násilným přerozdělením 1% platu a 100% platu totiž spočívá jen v míře, nikoli v principu. A jakmile je princip jednou narušen a vy povolíte legální krádež, ona míra se neustále posouvá. Protože loupení je vždy snazší, než práce.

    Další názorná ukázka toho, jak je to celé v prvé řadě o principech a dlouhodobých, sekundárních, terciárních... důsledcích. Těch nepředpokládaných.
    Tak co, už jste trochu nahlodaný, nebo se teď začnete zastávat komunismu?

    ReplyDelete
  44. cover72: Naprostý souhlas, já to prostě lépe napsat nedokážu.

    dteiml: Zbytečně se urážíte. Nikoho nenapadám, jen jsem chtěl zdůraznit Váš problém. Pokud z ničeho nic začnete mluvit o "my musíme...", tak je něco špatně. Kdo je to my? Žádné my neexistuje, je jenom já, Vy, a ti ostatní. A ti ostatní ať si žijou jak chtějí, jak nejlépe dovedou, a není mojí, ani Vaší starostí jim do toho kecat.

    Já jsem ochoten přijmout model minimálního státu, který se postará o mé bezpečí a zajistí vymahatelnost práva, teoreticky může zajistit tu úplně poslední záchranu v okamžiku, kdy se člověk dostane až na úplné dno, ale neměl by přitom výrazně konkurovat jiným tržním mechanismům. Pokud už chce moderní stát nějak občanům pomoci, tak ať pomáhá radou, vysokou informovaností, rozhodně ne zákazem, či nařízením. Příklad: Nebezpečná auta - špatně: zákaz, správně: varování občanů. Příklad se žárovkami - špatně: zákaz, správně: upozornit na vysokou spotřebu. Mohu ještě tolerovat nařízení evropské unie o oznamování spotřeby elektrických spotřebičů, ale jakékoliv plošné násilné snižování je už špatné. Nicméně i tady bych si dokázal představit, že by to dělaly soukromé společnosti.

    Jak fungují pachatelé dobra v praxi? Každý rok vyhoří N domů od komína. V nějakém rozhodném roce stoupne toto číslo o 50%. V rámci konání dobra se nařídí povinné kontroly komínů. Vždyť je to pro občany užitečné, zvýší se užitek, snížíme počet vyhořelých domů a dáme práci kominíkům. Nesmysl. Jednak těch vyhořelých domů může být třeba 5 a nárust o 50% znamená třeba na 7, když v celé republice máme x stovek tísíc domů, které nevyhoří. Lidem přibude další povinnost a náklady, které by mohly použít na něco jiného, k vlastnímu rozvoji. Žádná hodnota při tom nevznikne, a nakonec stejně nezpůsobí výrazný pokles požárů. Pokud se navíc v následujícím roce vrátí počet požárů zase na typických 5, budou si pachatelé dobra plácat po zádech, jak zase jednou pomohli občanům, snížily počty požárů od komína o 40% (a neopomenou dodat, že je to pořád málo, protože k nárustu došlo o 50% ... humanitně vzdělaný občan si neuvědomí kouzla s procenty)

    Takhle přesně to funguje, nástrojem plánovačů jsou statistiky, kolikrát zmanipulované, či jinak zdesinpretované statistiky, přesně podle nesmrtelné scénky z jistě paně ministře ( http://www.youtube.com/watch?v=ATjSZ1VkPU8 )

    ReplyDelete
  45. Zdá se mi, že jste si vůbec nepřečetl to, co jsem napsal. Mohl bych to zkopírovat Ctrl+C a vložit Ctrl+V a bylo by to pořád aktuální. Ale ne, pokusím se vám to vysvětlit znovu a snad lépe. Dám vám seznam předpokladů a poté implikovaných závěrů. Můžete nesouhlasit buďto s jednotlivými předpoklady, nebo s implikací.

    Předpokládejme:
    1) Komunismus = nejnižší svoboda, které můžeme dosáhnout (to samozřejmě neznamená nulová svoboda)
    2) Libertarianismus = největší svoboda, které můžeme dosáhnout (to samozřejmě neznamená absolutní svoboda)
    3) Morálka představuje, co bychom (tedy my, jakožto občané naší země) měli dělat, představuje to naše priority.
    4) Morálka je určená většinou a ne nějakou osvícenou elitní skupinkou (např. libertariáni).
    5) Zákon máme na vynucení a prosazení morálních pravidel (na kterých se většina shodla). Např. v našem současném světě si většina zvolila, že věci jako vražda či dát někoho do vězení bez soudu jsou amorální, a proto jsou v našem systému také ilegální.
    6) Většina si myslí, že mírné přerozdělování je morální a etické.
    7) Většina si myslí, že je morální, aby se na trhu zakazovali věci jako auto firmy X, které se v naprosté většině případů rozbijí. Většina dokonce sama ráda obětuje vlastní svobodu, aby takovéto produkty byly zakazovány.
    8) Existují regulace, které mají kladný konečný efekt. (Možná je velmi těžké konečný efekt zjistit, ale takové vyhlášky prostě existují.)

    Závěry:
    To, že přerozdělování je dáno zákonem, je naprosto v pořádku.
    To, že se zakazují auto X je naprosto v pořádku.
    Tím, že si myslím, že absolutní svoboda nevede k nejvyšším užitku, neobhajuji ani se nezastávám komunismu. (Obhajuji pravicový myšlenkový směr, tak jak ho známe dnes.)
    Vyplatí se nám podávat některé vyhlášky.
    ---
    Ad příklad s autem - tady asi vidím rozdíl mezi námi dvěma. Já (a většina stojí za mnou) nesouhlasím s tím, aby na trhu mohlo být auto, které se v 99% porouchá, stejně jako třeba léky, které zabijí a ne vyléčí. Já respektuji přání většiny - kdyby si většina myslela, že to v pořádku je, pak by mi nezbývalo, než to přijmout. Většina ale říká, že chce, aby toto stát reguloval (a že jim nestačí upozornění), proto je morální to regulovat.
    ---
    Ad k častému příkladu, že většina si může zvolit, aby byl člověk pověšený, a tím spáchat nemorální čin - podle mě tu neexistuje žádný problém. Naše společnost si to nezvolí, a kdyby si zvolila, tak ano, bylo by to morální. Opět - je morálka definována tebou nebo lidem? Já si myslím, že morální je pouze a jedině util., ale dokážu uznat, že jsem jeden z mnoha a že nemusím mít nutně pravdu.
    ---
    Ad nedostatek informací - mě se toto jednoduše nezdá jako problém. Věřím, že když zakážeme auta, která se v 99,99% porouchají, tak uděláme rozhodnutí, které povedede ke kladnému celkovému výsledku. Opravdu si upřímně myslíš, že pozitiva (tedy levnější auto pro pár šťastlivců, kteří dostanou neporouchaný model) převáží ztracené životy? Já si myslím, že ne, proto bych to zakázal (ještě k tomu na žádost lidí samotných).

    ReplyDelete
  46. Ad zneužívání util. - to, že známí diktátoři používali util. jako ospravedlnění svých činů přece neznamená, že util. je jako předpokald špatně. Znamená to pouze to, že udělali špatný felicifický kalkul (jak by tomu řekl Jeremy Bentham) a špatně odhadli užitkové následky jejich činů.
    ---
    Ad principy - míra je podle mě součást principu. Když zastáváme svobodnou společnost s mírnými omezeními svobody, které jsou ale stejně volené lidmi, takže svobodný jsou (např. nemožnost koupit si auto, který se s 99,99% pravděpodobností porouchá), tak přece nezastáváme komunismus - a tvrdit že ano je přesně příklad logického klamu šikmá plocha.
    ---
    Ad zbytek - mohl bych se opakovat, ale myslím, že vše co k tomu chci říct jsem již uvedl výše.
    ---
    Novák a my - my existuje. My jsme my, občané českého lidu. A i když bych říkal “my musíme” (což jsem určitě neříkal), tak bych stejně více ocenil protiargumentaci na bázi mých argumentů a ne na bázi formě mého vyjadřování.
    ---
    Ad rady místo regulací - když ale lidi chtějí regulace a ne rady, tak je přesně amorální jim dávat pouze rady.
    ---
    Ad vaše příklady - je zajímavé, jak všechny příklady utilitarianismu, které oba dva udáváte, ve skutečnosti utilitarianismus odsuzuje. Utility = užitek = blaho = štěstí = míra spokojenosti. Jestliže necháme vyvraždit lidi pod určitým IQ, blaho ve společnosti nám to nezvýší. Pokud necháme všechny domáctnosti povinně provádět zkoušky komínů, aby se počet vyhořelých snížil o dva tři, jsem přesvědčený, že nám to agregátní spokojenost také nezvýší. Na druhou stranu zakázat auto, který se v naprosté většině případů porouchají, podle mě agregátní spokojenost zvýší.

    ReplyDelete
  47. Všiml jsem si, že vám občas (spíše vždycky) tykám. Nejsem zvyklý na internetu vykat; omlouvám se, pokud vám to vadí. Mně tykat můžete všichni.

    ReplyDelete
  48. Osobne si nemyslim ze je moralnost dana vetsinou.

    ReplyDelete
  49. Kým jiným? Pány Novák a Cover?

    ReplyDelete
  50. Definujte blaho a štěstí společnosti? Jak se taková míra blaha změří? Jak změříte, že určité nařízení přineslo blaho?

    ReplyDelete
  51. Jak sám asi víte, jsou věci, které jsou nedefinovatelné (podobně jako věci, které jsou nedokazatelné) a blaho jako jedno z nich. Ale vzhledem k tomu, že každý víme, co to je, tak by nedefinovatelnost neměla dělat potíže.

    Říkám to již poněkolikáté - blaho měřit nemusíme. Demokracie nám dá velmi přesný odhad sama o sobě, který bude většinou správně. Když lidé něco chtějí, tak jim to pravděpodobně přinese spokojenost. Když lidé chtějí zakázat produkty jako jsou auta X, pak je to kvůli tomu, že to zabrání nehodě, poklesu jejich štěstí.

    ReplyDelete
  52. Nojo, ale kdo to rozhodne? Kdo vydá ten zákaz. A na základě čeho? To uděláte referendum? Co když to vaše auto X má problém, který nelze úplně považovat za problém a miliony lidí v něm jezdí bez nehody a jen pár nešťastníků prostě na to narazí? Kdo rozhodne, že ta věc je pro společnost nebezpečná? Jak to změříte?

    ReplyDelete
  53. Nic moc rozhovor zmatenyho kryptolevicaka s nadejnym politikem, jehoz program se alespon trosku blizi skutecne pravici. Jen me mrzi urcita Machova umirnenost, ja bych to bejt nim klidne hnal az k anarchokapitalismu. Rovnou rict, ze demokracie je spatnej a nespravedlivej system a je treba stat uplne zrusit. Ale chapu, ze by to bylo pro volice neprijatelny (99 procent lidi je vic nebo min nalevo).

    ReplyDelete
  54. Novák: Už jsem to psal mnohorkát - rozhodne to stát na základě přání voličů. Volby jsou od toho, aby lidé říkali svůj názor.

    Anonym: Silná slova, škoda že se skrývají za anonymitou.

    Většinou když lidé vstoupí do diskuze, tak si aspoň rychle projdou již napsané komentáře, aby neříkali, co už bylo řečeno a řešeno. Ke všem otázkám (Jsem já levičák? Je demokracie špatná? Je nespravedlivá? Je potřeba zrušit stát?) jsem se už vyjádřil, teď máte vy prostor mi v těch argumentech oponovat.

    ReplyDelete
  55. To je utopie. Ukažte mi, jak volby rozhodnou o nebezpečnosti auta X.

    ReplyDelete
  56. Většinou se tomu říká reprezentativní demokracie.

    Je jasné, že většina nemůže rozhodovat o každým rozhodnutí - nemá na to čas, informace a občas ani znalosti nebo dovednosti. Je ale v pořádku, když většina vloží svojí důvěru v politika, který bude rozhodnutí dělat za ně. Nebo by si jim to snad zakázal?

    ReplyDelete
  57. V pojetí minimálního státu je politik od toho, aby zajistil bezproblémový chod základních věci, jako třeba vymahatelnost práva. Například, pokud společnost A prodává auto X jako bezpečné, ale ukáže se, že je nebezpečné, je to porušení práva, protože společnost deklarovala něco, co není pravda. Špatným krokem je zákaz toho auta. Správným krokem je trvat na uvedení informací na pravou míru. Pokud někdo díky téhle nepravdivé informaci zahyne, nebo bude poškozen, automaticky je firma A zodpovědná za tyto problémy.

    Vy tvrdíte, že když je nějaká věc pro lidi nebezpečná, že je správné jí zakázat. Já tvrdím, že nemám ten patent na rozum, který by dokázal zjistit, jak je která věci nebezpečná pro společnost. Prostě nejsem tak dobrej, jako vy, abych to věděl. Ale co mohu určitě zaručit je, aby uživatel věci, která je prý nebezpečná znal dopředu všechna rizika a byl si jich vědom a nesl za to zodpovědnost. Pokud je si toho vědom, pak nechť nebezpečnou věc používá. Nechť jezdí v nebezpečném autě, ale musí vědět dopředu, že v případě, že dojde k nebezpečí s daným autem, bude za to on nést plnou zodpovědnost.

    ReplyDelete
  58. Asi sám víte, co bych vám na tohle odpověděl. Ale ne, zdá se mi, že debata už nikam nevede. Naše nemožnost se shodnout je důsledkem pouze našich odlišných pohledů na svět - něco, co debatou nelze změnit. Bavíme se pořád o tom samém, musí to někdy skončit. Dokud jeden z nás nenajde nový plnohodnotný argument, tak už se do diskuze nebudu zapojovat.

    ReplyDelete
  59. Ale bylo určitě zajímavé si s vámi povídat.

    ReplyDelete
  60. Fíha, tak tohle je brutus. Když se nadpoloviční většina nácků shodla na tom, že je OK vyvraždit šest milionů židů, bylo to "správné".
    Tahle společnost je odsouzena k zániku. Protože něco tak zvráceného se prostě udržet nemůže. Dost mi to připomíná logickou dedukci, jež by šla shrnout asi tak slovy "lidé jsou jen lepší zvířata a jejich morálka je daná pouze tím, jak negativně či pozitivně ovlivní přednastavené tolerance společnosti vůči nějakému chování. Takže znásilňovat je OK, dokud vás nikdo nevidí".

    S tím zákazem - problém je v tom, že aby se pár pitomců, neochotných o sobě rozhodovat cítilo jako v peřince, vy násilně zasáhnete do mého života (a životů dalších statisíců lidí, kteří s vašimi zásahy nesouhlasí) a zakážete mi něco, co naprosto ničemu neškodí. Čímž se mne jednak pokoušíte zotročit (a tím popouzíte k sebeobraně, přímo úměrné vašim regulacím - bráno z pohledu občan-politik) a druhak úspěšně ničíte zákon. Protože jak píše Bastiat, pokud je takto markantně zneužíván zákon, "člověk si nakonec musí vybrat mezi dvěma velkými zly: buď poslechne zákon a odvrhne morálku, nebo morálku poslechne a pak zavrhne zákon".

    Ale nevyčítám vám to. Příliš (vaše rozvedení legitimizace čehokoli "demokracií" je dost hardcore i na průměr). Vaše názory jsou prostě důsledkem totálního morálního relativismu, způsobeného absencí jakýchkoli základů. Já jsem křesťan a tak je má morálka dána řekněme desaterem - nepovraždíš, nepokradeš, nebudeš křivě svědčit... Ne proto, že by to nebylo výhodné; ne proto, že s tím (ne)souhlasí většina - ale proto, že to prostě objektivně je špatné, no matter what. A tak se tím já osobně budu řídit.
    Vy nic takového nemáte a tak si musíte najít něco, z čeho onu morálku odvodíte. A jelikož chápu vaše obavy z únosu definci morálky úzkou skupinkou lidí, což se nakonec zvrhne v diktaturu, docela chápu, že jste si nakonec jako garanta "Spravedlnosti" vybral demokracii. Jen mě fascinuje, jak daleko jste to dovedl - že jste v sobě svou filosofií dovedl onu přirozenou morálku potlačit natolik, že jste schopen schválit sebezrůdnější zločin, jen když je "posvěcen" demokratickou většinou. Inu což; přeji pěkný den... A sobě, aby lidé jako vy nikdy neměli pravomoc rozhodovat o mém životě.

    ReplyDelete
  61. "Naše nemožnost se shodnout je důsledkem pouze našich odlišných pohledů na svět - něco, co debatou nelze změnit."

    Teď jste uhodil hřebík na hlavičku, jasný důkaz, že ve společnosti se najdou dva lidi, kteří se nedohodnou ani na základních axiomech. Protože vy chcete o všem rozhodovat "demokratickou cestou", vždycky se najde skupina lidí, které poškodíte. Proto má "demokratické rozhodování" smysl jen tam, kde není možnost vyřešit daný problém bez zásahu do práv někoho dalšího, ovšem primárně se snažíme problémy řešit tak, aby takováto "demokratická volba" nebyla nutná. Prostě aby si lidé o svých problémech rozhodovali sami a o věcech, které má pro společnost smysl hlasovali peněženkou.

    ReplyDelete
  62. Velký podvod s GO: http://www.cez-okno.net/clanok/velky-podvod-s-globalnim-oteplovanim-film

    ReplyDelete
  63. Pan Mach je evidentně fašista.

    sam.krepelka@mail.ru

    ReplyDelete
  64. Anonymous: Vážně? On si přeje silný, kolektivistický stát, jež přebere kontrolu nad celým soukromým sektorem a řídí jej "pro zájmy všech"? No to jsou mi věci. Důkaz by nebyl?

    ReplyDelete
  65. Koukám, že vám to tu docela žije pánové.
    Jestli si chcete v morálce a filosofii udělat větší pořádek nebo možná větší chaos :), tak je tu skvělá série přednášek o morální filosofii z Harvardu.

    http://www.justiceharvard.org/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=8

    ReplyDelete
  66. "Pokud přijmeme utilitarismus jakožto cíl našeho bádání, pak není jedno, jaký užitek každá koruna má; naopak je to náš cíl tento užitek pro daný kapitál maximalizovat."

    Krome toho, ze uzitek je subjektivni "velicina", tak myslim ze nelze mluvit o maximalizaci uzitku koruny. Koruna neni vzacny zdroj, ktery by se spotrebovaval, ale prostredek smeny. Uzitek se da maximalizovat pouze spravnou alokaci zdroju a pouzitim spravnych metod k uspokojeni autentickych potreb/prani lidi. A z toho vychazi utiliaristicky argument liberalismu - je snad nekdo kdo vi o autentickych potrebach jedince vice nez on sam? Kdykoli bude rozhodovat za jednotlivce diktator ci vetsina, dochazi k odchylce od plneni skutecnych potreb jedincu a tim padem snizovani maximalniho uzitku.

    ReplyDelete
  67. Doporučuji pročíst Základy teorie hospodářské hodnoty statků od Böhm-Bawerka.

    Chor

    ReplyDelete
  68. Pro úplnost, Lakšmí Mittal pocházel z poměrně bohaté rodiny. Ta rodina nepatřila do nejvyšší vrstvy, to je pravda. Každopádně, pokud je někdo partnerem v ocelárně, potom opravdu není chudý.

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Lak%C5%A1m%C3%AD_Mittal

    ReplyDelete